22 Haziran 2014 Pazar


Böbrek nakli bekleyen hastanın organıyla yeni yaşamına kavuştu

 

Yetmiş yasındaki Ali Rıza Özen, böbrek nakli için sıra bekleyen hastanın ölümü üzerine bağışlanan karaciğeri ile yapılan başarılı karaciğer nakli operasyonuyla yeni yaşamına kavuştu.

 

 

Mersinde yaşayan 70 yaşındaki Ali Rıza Özen’e 25 yıl önce karaciğer hastalığı teşhisi konuldu. 9 yıldır siroz hastalığı ortaya çıkan ve karaciğer nakli için organ bekleyen 9 yıldır bir başka merkezde organ bekleme listesinde organa kavuşamayan özen,
 

 
 Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Merkez Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın karaciğer naklinin tüm dünyada kabul edebilen 70 yaş üst sınırı olduğunu söylerken, 70 yasından sonra ki yapılan karaciğer nakillerinin oldukça zor nakiller olduğunu vurguladı. Doç Dr Ünal Aydın: '' Bizim kendi merkezimizde yaptığımız ameliyatlarda kanama yapmadan ameliyatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ameliyat süresi tüm dünyada 7-8 saat sürerken biz en kısa sürede hastayı ameliyat edip toparlamayı planlıyoruz. Yaşlısın ameliyat olamazsın, ameliyatı kaldıramazsın denilirken hasta ameliyatını da oldu, şuan 5nci günde taburcusunu da oluyor. Tabi ki bu çok önemli bir strateji olmakla birlikte burada söylememiz gereken ameliyat sırasındaki uygulanan anestezi tekniği ve ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım sürecindeki takip şekli çok önemli rol oynuyor.'' ifadelerinde bulundu.

 

 
Karaciğer hastası Ali Rıza Özen 9 yıldır nakil sırasında beklediğini çoğu kez komaya girdiğini karnından defalarca sıvı alındığını söylerken, artık 70 yasına geldiğinde ameliyat şansının da kalmadığı ifade edildiğinde Doç. Dr. Ünal Aydına ulaştı. Ali Rıza Özen: ‘’Doktorum organ nakli programının yeni kurulduğunu, bekleme listesinin küçük olduğu için bu nedenle organa kavuşma ihtimalimin yüksek olduğunu söyledi. Bizde kaydımızı Medicalpark İzmir Hastanesine aldırdık ve tamda doktorumun dediği gibi 1 hafta içinde bakanlıktan bize Medicalpark İzmir Hastanesinde organ çıktığı bildirildi. Acele hastaneye ulaştığımda bilincim bulanıktı renkleri bile ayırt edemiyordum. Şükür bu yaşta olmama rağmen Ünal Aydın hocam ve ekibi çok başarılı bir ameliyatla yeniden yasama tutunmamı sağladı. Şuanda ameliyatımın 5nci günündeyim ve 5nci günü olmasına rağmen taburcu olabileceğim söylendi çok mutluyum. Artık renkleri ayırt edebiliyorum, kendimi iyi hissediyorum. Ayrıca ben 3 yıldır böbrek nakli bekleyen bir kardeşimizin bağışlanan organlarıyla hayata tutunduğumu öğrendim. Ben ve tüm akrabalarımda organlarımızı bağışladık, herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum.’’dedi

12 Haziran 2014 Perşembe

SAFRA KESESİ KANSERİ NEDENİ İLE ÖLÜMÜ BEKLEYEN HASTA PROF. DR. ÜNAL AYDIN'IN BAŞARILI AMELİYATI İLE HAYATA TUTUNDU.



"Ameliyat edilemez" olarak değerlendirilen ve ölümüne terkedilen 52 yaşındaki Zişan Koparoğlu  gerçekleştirilen operasyonla safra yolları yeniden yapıldı. Karnının içinde kötü huylu olduğu düşünülen kitle sonucunun temiz gelmesi üzerine dünyalar hastanın oldu mutluluğunu üç oğluyla birlikte Doç. Dr. Ünal Aydın ile paylaşan Koparoğlu ölüme terkedilmişken sağlığına yeniden kavuştu.

Balıkesir’de yaşayan 52 yaşındaki Zişan Koparoğlu 3 yıl önce safra kesesinden ameliyat oldu. Patoloji sonucu kötü olarak gelen ve tedavilerini alan Koparoğlu 3ncü yıl takiplerinde safra yollarındaki iltihap nedeniyle tedavi sürecindeyken karnındaki safra kesesi kanserinin tekrar edildiği öğrenildi. Bunun üzerine kemoterapi alan Ziyşan Koparoğlu, kemoterapiden sonra artık yapılacak bir şey yok denilip eve gönderildi. Koparoğlu, ümitsiz bir şekilde ölümü beklerken  Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın’a ulaştı. 

Yapılan değerlendirmelerinde safra kanallarında dilatasyon, safra kanallarında genişleme ve darlık olduğu tespit edilen aynı zamanda pet ct sonucu da kötü huylu olduğu düşünülen kitle üzerine operasyon planlandı. Operasyonda safra kanalları yeniden yapılarak kötü huylu olduğu düşünülen kitle çıkarıldı ve patoloji sonucunda kitlenin kötü huylu olmadığı öğrenildi.

Zişan Koparoğlu hastalığı için "Cerrahi şansı yok" diyen doktorlar olduğunu söylerken, internetten hastalığını araştırıp safra yolu kanseri (klatskin tümörü) teşhisiyle Doç Dr. Ünal aydına geldiğini söyledi. Yapılan başarılı ameliyat sonrasında patoloji sonucunda kanser olmadığını sağlığına yeniden kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Koparoğlu, Doç. Dr. Ünal Aydın ve ekibine çok teşekkür etti.

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın safra yolu kanserinin (klatskin tümör) tehlikeli bir tür olduğunu ameliyat şansı verebilmenin bu tür hastalar için çok büyük avantaj sağladığını söyledi. Ayrıca bu tanı ile ameliyat edilen hastaların Zişan Koparoğlunda olduğu gibi kanser bile olmayan iyi huylu darlıklar olabileceğini, o yüzden ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini belirtti. Ameliyat hakkında bilgi veren Aydın,’’ safra yolları enfeksiyonları sarılık ile birlikte seyreden; kaşıntı, sarılık, ağrı, ateş yüksekliği belirtileri veren bir rahatsızlıktır. Atakları şiddetli olduğundan hasta mutlaka hastaneye başvurmalıdır. Bu noktada çok sık tekrarlayan enfeksiyonların altında yatan nedenin araştırılması ve kanser olasılığının göz önüne alınması gerekir.’’ dedi.